A reveure Joan… Ensenya’ls a jugar!

Malauradament avui el món del joc es desperta amb una mala notícia. Ens ha deixat  Joan Sans i        Mercadal, professor, folklorista, pedagog i sobretot conegut pels seus amplis coneixements sobre juguetes ( joguines) fabricades amb elements de la natura i material reciclat.  Joan va nèixer i vivia a Alaior (Menorca, 1947 ) des d’on transmetia les seves ganes de mostrar com era el seu  entorn mes estimat ( Illes balears). Tot i que el seu reconeixement és popular arreu de les illes i a Catalunya, cal destacar el premi Emili Darder rebut l’any 2005 per L’Obra Cultural Balear.

Personalment he tingut la sort de coneixer-lo en un Festcat (Fescat de jocs a Horta de Sant Joan)  ja fa uns anys. Vaig tenir la sort de portar-lo en cotxe des de l’Aeroport de Barcelona fins a Orta i vaig tenir  l’oportunitat de veure que era una persona conreada en coneixements de tot tipus. A part de saber un munt de jocs, parlava del que fos amb certesa i apelant a les dades objectives del moment. No oblidaré mai la seva classe al Fescat on per parlar de Creativitat va iniciar un discurs barbotejant i amb veu baixa per arribar a crits curts i alts. En un moment varem captar que volia transmetre sense un gran discurs de teoria. De ben segur que tan Miqui, com Víctor com Biel tenen altres experiències amb Joan que seran recordades.

En el mon del joc, ha publicat diversos llibres entre els que destaco els meus jocs,la creacio de jocs a partir del folklore i la cultura de les illes Balears (2005) , Recull de juguetes artesanals de les illes Balears ( 2003) i el seu darrer llibre anomenat Juga a fer juguetes ( 2007) que el podeu trobar en qualsevol llibreria important. En tots ells en Joan hi plasma la seva passió pel joc i per transmetre que el joc no necessita molts estris sino imaginació. En el darrer llibre anomenat, Juga a fer juguetes, teniu un ampli ventall de joguines fetes amb materials que ens ofereix la natura amb uns dibuixos únics i unes explicacions exquisides.

Per acabar doncs, moltes gracies Joan, gràcies pels moments viscuts (pocs però intensos)  i per la herència en matèria de jocs i cultura popular que ens deixes, pel teu treball i per la teva persona. Gracies alla on siguis.

Escrit per Òscar Garcia.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s