El joc de LA MORRA: el ball.

Sembla ser que el joc de la morra també tenia una part balladora, això és el que se’n desprén de la cita que la Rosa Mas recull en el llibre: DANSÀNEU. ELS BALLS POPULARS DEL PALLARS. VOLUM II.

La dansa era una curiosa barreja de joc i de ball. El fet de guanyar donava dret a ballar. Sembla ser que quan un dels dos jugadors  aconseguia endevinar la suma dels dits de la seva mà i la de l’altre jugador guanyant la jugada, es posava a cantar:

Tants a la Morra, trumlà viroleta, tants a la M0rra, trumlà virolà.

Trum lai la, lum fa viroleta, trum lai la, lum fa virolà.

Ballava fent una volta sencera alçant una cama, mentre amb l’altre feia veure que estava coix. El qui havia perdut s’estava aturat, esperant que el company guanyador acabés el seu ball per tornar a començar el joc. (*).

Sembla ser que aquest ball havia estat molt estès pel Pallars, encara que també era ballat al Camp de Tarragona, a Sants i en alguns pobles de la costa llevantina. En alguns llocs era conegut com el ball de la Maria. Joan Amades i Francesc Pujol el situen a Esterri d’Àneu, la Pobla de Segur, Sort i la Pobleta de Bellveí. En Joan Lluís també el cita a Tírvia, on diu que es cantava i es ballava amb el braç dret alçat i amb el polze aixecat, tot giravoltant al seu entorn. També en Joan Lluís explica que a Roní, els llenyataires jugaven a la Morra. Diu que les noies també hi jugaven i apostaven agulles. Entre els llenyataires i traginers s’hi apostaven gots de vi, porrons, berenars o llumins.

Enric Vigo recollí al Pallars la melodia que podeu veure a continuació.

(sembla que sigui una burla. Nota de l’autor de l’article)

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s