ISIL (Valls d’Àneu). JOCS A LA FESTA MAJOR.

Per Sant Joan, a Isil (Valls d’Àneu/Pallars Sobirà/Catalunya), es baixen FALLES. I com que és festa major, també hi ha altres activitats (exposicions, balls, gimkana Catalunya vs Aragó, jocs…).

Us adjuntem unes imatges de JOCS. Alguns organitzats per l’Associació de Fallaires (dòmino, parxís, bitlles Pallareses)  i d’altres organitzats per la Cia. de Jocs l’Anònima i els pares i mares.

Des de l’any 2008 els JOCS de la festa major han anat prenent un criteri i uns objectius que s’allunyen dels que s’havien anat fent darrerament (inflables, toro, kars…). Es pretén que tinguin una relació amb l’entorn, amb el territori (Isil/Valls d’Àneu), amb les costums/tradicions/etnologia (fallaires, indumentària, cuina: olla pallaresa/ratafia/licor d’aranyons…), amb els oficis (pagès, pastor, llenyataire, cisteller, ferrer, llauner, paleta, lleter…), amb històries i llegendes (Minairons, Hug Roger, maquis, contraban…), amb la geografia (cims, llacs, rius…), amb la fauna i la flora (rapinyaires, ós, llop, cèrvids, bous, vaques, mules, cavalls, ovelles, noguera, avellaner, aranyons, nabius, bolets,,…).  S’han proposat un seguit de jocs que anomenarem rurals, alguns d’ells inventats (llançament de falla), d’altres que es juguen o s’han jugat en zones de similars característiques (la lluita del fallaire=la pica/pirineu d’Òsca).  Jocs que pel seu desenvolupament utilitzin estris o eines utilitzades en les tasques diàries de casa, del camp, de l’ofici, de festa…(forca, bastó de pastor, falla, lletera, martell, mall, destral, ferradura…).

Jocs que es puguin jugar individualment o en grup. Que siguin divertits i demanin esforç, traça, perícia, rapidesa, companyonia i sobretot, ganes de jugar i passar-ho bé.

També s’ha pretès que aquests jocs facilitin la interrelació i la integració entre els habitants del poble, els forans (2ª residència), i els ocasionals (turistes estiuencs). I alhora que afavoreixin la relació inter-generacional.

A les imatges (s’inicien amb la baixada de falles) veureu els JOCS que es van fer aquest Juny 2011. Hi ha dòmino, parxís, bitlles, ferradures, vestit del fallaire, cursa de rucs, raquetada (en referència a la cursa/marxa que s’organitza a Isil a l’hivern), paquets de regal, aigua a la font/cubell, llançament de falla, cucanya, xocolatada, hoquei herba (hi ha molts Terrassencs a Isil), i el primer partit del joc del EBO !.

ISIL StJoan2011 Falles i JOCS

(En altres entrades del blog podreu veure imatges de jocs d’anys anteriors així com dels jocs que s’organitzen a mitjans d’Agost amb motiu del sopar popular a la plaça).

Anuncis

Un pensament sobre “ISIL (Valls d’Àneu). JOCS A LA FESTA MAJOR.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s