4 de desembre

El dia 4 de desembre es celebra Santa Bàrbara i estem a les portes del pont festiu més llarg d’Europa, un récord gloriós d’aquest país lúdic festiu.


Santa Bàrbara, segons el santoral,

va “viure” a finals del segle III i era filla d’un ric pagà que extremadament amorós i gelós de la seva filla va decidir tancar-la en una torre. Tot i estar tancada a la torre es va convertir al cristianisme. El pare assabentat del fet, la va colpejar i denunciar i, després de ser jutjada, va ser condemnada a morir degollada pel seu propi pare. “Nostre Senyor davant de tanta maldat va enviar un llamp que va acabar amb aquell aberrant personatge” (sic. Joan Amades).
Hi ha però vàries coses a observar:
– No es tenia cap prova certa de la existència de la santa, per això posem cometes a la paraula “viure”, però tot i que l’església catòlica reconeix aquest fet, permet la seva veneració en llocs de culte tradicional. Gaudeix de força devoció a l’església ortodoxa.
– Pel fet de la torre i del llamp que mata al pare, Santa Bàrbara és la patrona de les tempestes, els llamps, i tots els oficis que treballen amb explosius: artilleria, pirotècnica, miners i picapedres. D’aquí va la famosa expressió: “Recordar-nos de Santa Bàrbara quan trona”.
Però jo em faig una pregunta i us faig una pregunta a vosaltres. La primera ja us avanço que no té resposta, la segona us la resoldré jo mateix.
– Perquè Déu no va enviar el llamp abans de que el pare matés a la filla? S’hagués estalviat una mort innocent. Però reconec la meva incapacitat per entendre certes coses del diví.
– Perquè en una web de jocs ens foten un rotllo sobre el santoral? Doncs perquè Santa Bàrbara ÉS LA PATRONA DELS TRINQUETAIRES I DEL JOC DE PILOTA-.
Sí, sí com ho heu llegit patrona dels trinquetaires. I tornem a les preguntes, d’on li ve aquesta devoció? Tampoc té una resposta clara, o almenys no l’hem trobat però permeteu-me elaborar una suposició, la religió té molt d’això, oi? Doncs crec que la devoció li ve del soroll que fa la pilota al colpejar la paret, similar a un espetec sec, com un tro, i/o a la força amb la que els jugadors colpegen la pilota.
Sigui certa o no la meva teoria, i a falta de més informació, llenço una proclama:
Qualsevol que pugui aportar informació d’aquesta relació entre Santa Bàrbara i el joc de pilota, serà benvinguda.
VISCA SANTA BÀRBARA, VISCA EL JOC DE PILOTA!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s