Pilota valenciana, un esport tradicional espectacular!!!!!!

Pilota Valenciana

 

Avui, aprofitant l’entrada anterior de Víctor sobre Santa Barbara i els trinquets,  us vull introduir en el món de la Pilota valenciana o pilota en mà!!!!!!! Es tracta d’un esport nacional a València i durants molts anys va ser un esport arrelat arreu del món (França, Colòmbia, etc…).

La Pilota valenciana encara és molt jugada avui en dia a València després d’un procés de recuperació molt important des de la Federació de Pilota i incloent les escoles com a punt bàsic de recuperació d’aquest esport. És a les escoles on la pilota ha revifat amb criteris pedagògics d’introduir el món de la pilota als infants com una cosa natural i genuina de la seva geografia.

Aquest passat cap de setmana i durant un curs de jocs a Berga, varem fer una partida de pilota en la modalitat de raspall i va esdevenir emocionant, espectacular, divertit i dinàmic. Aquests poden ser els principals trets i els punts més atractius d’aquest esport ja que és un joc ràpid, trepidant, competit i on l’estratègia i la força hi tenen un pes molt important al igual que el treball entre tots els membres de l’equip.

 

HISTÒRIA DE LA PILOTA VALENCIANA

Pel que fa a la història de la Pilota, trobem referències a la Grècia Antiga (segle VI a.C). Segons el passatge d’Homer (el primer escrit on es fa referència de la pilota) era un joc molt lligat a la dansa .Els romans també varen ser uns grans jugadors de pilota en mà. La seva popularitat va ser molt extesa ja que hi jugaven tan nobles com les classes més baixes.

En èpoques posteriors la pilota va sofrir moltes prohibicions ja que era considerat un niu de despeses desmesurades, espai d’apostes i baralles. Potser aquestes prohibicions va ser el que va provocar que enlloc de desaparèixer, el joc prengués força i es multipliquéssin els trinquets ( la pista de la pilota) fins arribar al seu punt àlgid durant el segle XIX quan el joc s’escampa per tot el territori i es celebren partides cada setmana en les seves diferents modalitats depenent del  lloc on es jugava.

Davant aquesta situació, serà ben entrat segle XX quan el carrer deixa de ser lloc pel joc i comença a ser ocupat per cotxes, mentre que l’entreteniment de l’esport és absorbit per la televisió. Això provocarà la pèrdua de popularitat del joc refugiant-se en el trinquet fins als nostres dies.

Cal tenir en compte que un esport tan generalitzat com el tennis és una evolució de la pilota en mà.

MODALITATS DEL JOC

Entre les moltes modalitats del joc ( galotxa,llargues, escala i corda o raspall) em quedo amb la modalitat de raspall, per a mi la més espectacular i una modalitat on el joc es produeix per baix (per terra). L’objectiu del joc és fer gol traspassant la línia que marca el final del camp.

ALTRES ELEMENTS DEL JOC DE PILOTA

També cal tenir en compte aspectes molt importants com les pilotes usades per jugar (normalment usen la pilota de vaqueta) i la vestimenta de joc ( vermells i blaus) destacant la elaboració del guà que protegeix les mans dels cops a la pilota. Tots aquests aspectes tenen un ritual abans d’iniciar una partida de pilota i són els elements que li donen un caire més tradicional al esport de pilota actual.

Per finalitzar us proposo un parell de documents que resumeixen molt bé el que és i el que significa la pilota valenciana. En primer lloc us proposo la lectura d’un article de la revista Descobrir Catalunya dedicat a la Pilota  valenciana on hi podeu trobar molta informació sobre els llocs on podeu gaudir d’aquest esport actualment( el podeu llegir aquí: article pilota descobrir).

En segon lloc podeu consultar un article de caire més tradicionalista on podem descobrir els aspectes més litúrgics de la pilota a través de la publicació de la Caramella ( una revista referent en el camp de la cultura popular del nostre país). L’article el podeu consultar clicant a article pilota la caramella.

Tot seguit i com a punt final d’aquest article us proposo un parell de vídeos sobre pilota valenciana que hem trobat a Youtube:

El primer vídeo és una miqueta d’explicació del joc en versió cantada!!!!! Molt divertit!!!!

El segon vídeo és un resum d’una partida de la modalitat de raspall!!!!! Senzillament espectacular!!!!!!

Bibliografia sobre la pilota valenciana:

  • Tallers de Cultura Popular Valenciana nº 3, El joc de la Pilota d’edicions 96 i autors varis.
  • El joc de pilota Valenciana, Frederic Llopis i Bauset, d’edicions Carena     ( ISBN 84-87398-26-x)
  • Vocabulari del joc de la pilota, Gabriel Garcia i Frederic Llopis, Generalitat Valenciana ( ISBN 84-7890-683-5)
  • La Pilota Valenciana unitat didàctica, autors varis, Generalitat Valenciana   ( ISBN84-482-3128-7)

Webs sobre pilota valenciana:

http://fedpival.es: web de la federació de pilota valenciana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s