Grundtvig Workshop “Playful learning”. Chemnitz.Maig 2014

Del 5 al 9 de Maig, la Klara López i la Montse Andreu, representants del Centre Alba i l’Òscar Garcia i en Miqui Giménez, representant la Cia. de Jocs l’Anònima, vem participar a la Grundtvig Workshop “Playful learning”, que s’organitzava al Deutsches SPIELE museum de la localitat de Chemnitz (Alemanya).

Les jornades estaven dedicades a l’alfabetització i a l’aprenentatge lúdic.

El primer dia els organitzadors/es ens van mostrar els seus Centres:  El Museu de Jocs – centrat bàsicament en jocs de tauler (un fons de museu riquíssim i ben exposat i una vastíssima ludoteca de jocs de tauler, així com unes sales de taller de jocs molt ben assortides on les famílies i escoles poden trobar-se i jugar). També vem visitar l’edifici que alberga una escola d’adults, biblioteca i un museu de ciències naturals  i vem acabar la jornada amb una recepció a l’ajuntament.

El segon dia, va ser de presentació dels diversos grups de persones que formàvem el grup de treball. Cadascú explicava dades del seu país i del seu treball. Hi havia dues participants d’Anglaterra, dues de Lituània, una noia de Xèquia i un noi de Romania,  el grup de l’entitat Solaris (museu Chemnitz) i nosaltres 4 com a representants de Catalunya.

La nostra presentació es va centrar en mostrar la importància que per a les nostres entitats té el joc a l’hora de treballar en diferents àmbits educatius, i vgem acabar la nostra sessió amb la proposta de jugar una estoneta (quinto, joc de paraules, pessic pessiganya…). També vem poder escoltar l’experiència d’una persona que havia deixat de ser analfabet i de com havia millorat la seva autoestima , així com la seva relació amb el món laboral i social.

El tercer dia, van començar les sessions per tractar el tema de l’aprenentatge lúdic i alfabetització. En grups de debat es va parlar sobre les dificultats amb que es trobava cadascú, amb l’objectiu poder avançar aportant solucions per optimitzar el tema.

Quedava entès que l’aprenentatge havia de poder arribar a tothom, però no sempre és possible i alguns casos no sempre és volgut (immigració/trets culturals diferents…). Els diners que l’administració oferia van ser un dels punts que es van posar damunt la taula, però no havia de ser una barrera. Es va valorar molt la funció de voluntariat, de persones i d’entitats. Vem parlar de fer sentir valorades socialment  a les persones voluntàries i que aquestes se sentit orgulloses de ser-ho.

 Es va fer una bona aportació al treball, valorant l’aprenentatge a través del joc. Si pretenem que l’adult sigui autònom i per arribar-hi li calen uns coneixements i unes habilitats, el joc pot ser un bon element de treball. Ens vem centrar en l’adquisició de les competències bàsiques i vem fer propostes de joc per a cadascuna d’elles.

 Dijous es va començar a concretar tot el que s’havia xerrat i es va elaborar un document amb les conclusions. Nosaltres encara no el tenim perquè s’havia d’enllestir i presentar el divendres, i a les 5h. del matí ja estàvem agafant el primer tramvia, del llarg trajecte que ens havia de tornar a casa.

Això sí, no tot va ser treballar, xerrar i discutir!. També hi va haver estones lúdiques molt divertides i profitoses, obtenint recursos per a poder aplicar en els nostres llocs de treball.

Amb l’equip català vem fer molt bona amistat, ens ho vem passar molt bé. Vem disfrutar fent geocaching i jocs nocturns (de taula, eh!),  anant de compres i parlant/discutint/opinant sobre els temes que es van plantejar i altres temes educatius que ens son propers.

I de l’atenció per part de les persones de Solaris i el Museu, cal dir que ens van atendre excel·lentment. Gràcies!.

chemnitz (24)

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s