Cinquanta a rojos

Els protagonistes

Els protagonistes

El 10 d’abril, l’equip de pilota del Pedreguer es va proclamar campió del circuit professional de pilota, tota una fita per aquest poble que ja fa uns anys que treballa tant i tant bé la pilota – vegeu la notícia a l’enllaç adjunt http://www.superdeporte.es/pilota-valenciana/2016/04/10/miguel-pere-i-hector-ii/292386.html-

El dissabte 16 d’abril al trinquet del Pedreguer es va jugar una partida en homenatge als campions que jugaven contra una selecció de la província. Bonica i disputada partida que va acabar caient del costat dels campions.

Aquesta seria una crònica d’una excel·lent tarda de pilota, que vam tenir el goig de veure i viure aquest dissabte 16, però pels que no conegueu el joc, … què és el joc de pilota?

Els més valents de tots

Els més valents de tots

El joc de pilota és un joc que s’estenia per tot l’arc mediterrani des de ben antic i que va deixar testimoni a molts pobles i ciutats del país com al carrer del Trinquet a Barcelona o carrer del Joc de Pilota a Manresa, donant constància de la importància que el joc tenia arreu.

Com a evidència de la importància que el joc tenia, hi ha les anècdotes de les morts dels reis Carles VIII al segle XV, mort d’un cop al cap durant una partida de pilota. O el rei Felip el Formós de Castellà a principis del segle XVI, mort després de beure aigua freda en acabar un partit.

Al País Valencià el joc perviu amb força i amb uns trets singulars que el fan una manifestació lúdica viva i dinàmica. S’hi reconeix fins a 9 modalitats diferents, jugades al carrer -galotxa, llargues…-, o al trinquet – escala i corda, raspall…- o al frontó – frare.

El Genovés o el Xato del Pedreguer, configuren noms de llegenda en l’imaginari col·lectiu valencià.

No s’entén el joc de pilota sense l’aposta. Massa complexa com per explicar-la en una entrada breu com aquesta, però si aneu a veure una partida no us ho perdeu, és el que sovint li dóna sentit al joc.

El públic és essencial en el joc de pilota. A les modalitats de carrer fa les funcions d’àrbitre. En el triquet la distribució de l’espai és força singular i absolutament diferent a tots els espectacles esportius. Hi ha lloc per als molt valents, i per als menys valents. Un cop de pilota pot esdevenir greu, per això els matalassets per seure que s’utilitzen a la majoria d’esport, aquí serveixen per protegir-se de les pilotades.

Trinqueter, home bo, dau, feridor, davanter, resto, palquet,… són algunes de les precioses paraules que utilitzen en aquest joc/deport/esport.

Ah! i si aneu al trinquet anoteu: Cinquanta a rojos!!!!!

 

 

Mirant la partida

Mirant la partida

Varietat de colpejos

Varietat de colpejos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s