EL BÒLIT .

Joc de nens que consisteix en colpejar, amb una pala o un bastó, un bastonet més petit i punxegut per ambdós extrems que està col·locat a terra; el cop fa saltar el bastonet i quan està a l’aire se li dóna un segon cop amb la intenció d’allunyar-lo a la major distància possible.

Quan el bòlit surt despedit per l’aire o bé quan arriba a terra i rodola, segueix una direcció sovint inesperada i fa que sigui difícil d’atrapar. Es diria que va d’aquí cap allà sense massa control.

D’aquí ve l’expressió “anar de bòlit”, que sovint utilitzem quan anem d’ací cap allà, sense control i amb presses, amb la sensació de que no donem l’abast i no arribem enlloc.

El bòlit és un joc i un deport que, si bé els nens no l’utilitzen gaire en els seus jocs actuals, hi ha entitats i associacions que l’han recuperat, hi juguen i en fan difusió per tot el territori català.

En diverses publicacions s’hi fa referència i malgrat els textos mostrin algunes diferencies o variants, quan la gent es troba per jugar-hi, costa poc unificar les normes, avenir-se i gaudir d’una bona partida. Això és joc !

————————–

Aquí en teniu algunes imatges:

BÒLIT 4 IMATGES

Podeu veure imatges del text  del llibre: JOCS POPULARS TRADICIONALS A LA COMARCA D’URGELL. Francesca Bardají. Natan Estudis 2005. isbn 84-95284-13-8

BÒLIT 01 BARDAJI

Podeu veure imatges del text del llibre: ELS JOCS I LA TRADICIÓ LÚDICA DE SANT MATEU AL SEGLE XX. Joan Ortí Ferreres. onadaedicions 2011. isbn 978-84-15221-39-5

BÒLIT 3 ORTI

 Podeu veure imatges del text del llibre: JOCS I ENTRETENIMENTS POPULARS-ARTESA DE LLEIDA. Adolf  Costafreda i Castillo. Colec La Femosa. isbn 84-7935-413-5

BÒLIT 2 COSTAFREDA

També podeu trobar informació en el llibre EMBORRAPÀ, de Toni Costes. 1997

I per acabar us deixem amb les normes que han editat els de Casus Bèlit de Barcelona. Un dels equips que estan fent un bon treball en la recuperació d’aquest joc-deport.

casus belit 02 casus belit 01

– Bòlit !,   – Va!.

Deixa un comentari